De geschiedenis van de KSM

Op 17 februari 1993 begon de geschiedenis van de KSM. De oprichting van de Kunststichting Markelo was hiermee een feit. Dit alles dankzij een groepje enthousiaste kunstliefhebbers, die kunst toegankelijk wilden maken voor alle Markeloërs…

Een jaar voordat de Kunststichting Markelo werd opgericht, kwamen er een vijftal mensen op initiatief van het toenmalige PvdA-raadslid, Harry Knuiman, informeel aan zijn keukentafel bijeen.

De bedoeling van dit overleg was om na te denken over het oprichten van een Markelose Kunststichting. In deze beginperiode was onder andere Wim Kwakernaak – docent tekenen en handvaardigheid in Goor en Holten – de drijvende kracht achter dit initiatief. Al vrij snel was duidelijk dat de aanwezigen positief over het voornemen waren, maar dat er goed nagedacht moest worden over de visie.

Vanaf de oprichting heeft beeldende kunst centraal gestaan als invalshoek. Als eerste activiteit werd een expositie van Markelose professionele kunstenaars samengesteld, gevolgd door een expositie van werk van 30 amateur kunstenaars. Deze exposities vonden plaats in het voormalige gemeentehuis (Het Beaufort), waar 14 dagen gebruik gemaakt mocht worden van vergaderkamer en gang van het oude gedeelte.

Vanaf het moment van oprichting is de Kunststichting Markelo een actieve stichting geweest met veel betrokken vrijwilligers. Meerdere keren per jaar worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. 

(Oud)bestuursleden

Het bestuur bestaat uit momenteel uit een 4-tal vrijwilligers. Enkele keren per jaar wordt er vergaderd over onder andere de activiteiten en exposities. Daarnaast verzorgen zij de begeleiding en ondersteuning van de verschillende activiteiten.

Hieronder vind u een overzicht van het huidige bestuur:
–  Rob Haensel (voorzitter)
–  Ria Brouwer (penningmeester)
–  Marga IJsebrands (secretariaat)
–  Marieke Tempelman (social media)

 

In de loop der jaren hebben veel vrijwilligers zich ingezet om voor de KSM diverse activiteiten te organiseren.
–  Marian Waanders
–  Wim Kwaakernaak
–  Berthold Freeve
–  Annet Dispa (inmiddels overleden)
–  Timo Maatman
–  Helena v.d. Berg
–  Mieke Mees ten Oever
–  Marijke van Hamersvelt
–  Joop Volkerink
–  Pier Faber (inmiddels overleden)
–  Dinand ten Brinke
–  Dick Voortman
–  Barbara Victoria
–  Els Bulsing